Ankara bruksizm tedavisi yapan pek çok diş hekiminin bulunduğu bir yerdir. Bruksizm, toplumda yaygın görülen, ciddi başka sorunlara yol açabilen bir problemdir. Bruksizm için geliştirilmiş tedavi yöntemleri, problemin ya da etkilerinin ortadan kaldırılması için yapılan çeşitli uygulamalardır.
Ankara bruksizm tedavisi için farklı seçeneklere sahip büyük bir şehirdir. Tedavi öncesi diş hekimleri tarafından hasta muayene edilir. Bruksizme dair belirtiler tespit edilerek teşhis kesinleştikten sonra, hastaya en uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Maliyet, zaman ve yöntem açısından hastanın beklentilerini karşılayan uygulama ile bruksizm tedavi edilir.
Ankara Bruksizm Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bruksizm, diş gıcırdatma ve diş sıkma olarak da bilinen bir problemdir. Bazı hastalarda yalnızca gece, bazı hastalarda ise günün her saati görülebilmektedir. Diş gıcırdatma, dişlere ve özellikle çene eklemlerine ciddi ölçüde zarar veren, boyun ve baş ağrılarına neden olan bir sorundur. Problemin çözümüne yönelik farklı uygulamalar söz konusudur.
Diş sıkma sorunu oldukça ciddi sonuçları olan bir problemdir. Olası nedenleri belirlendikten sonra, buna uygun yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Kesin bir nedeni saptanamamıştır ancak bruksizm açısından risk oluşturan bazı sorun ve hastalıklar şu şekildedir;
- Parkinson, demans ve epilepsi hastalığı,
- Stresli yaşam ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklar,
- Uykusuzluk,
- Yetersiz beslenme,
- Düzensiz yaşam,
- Mide rahatsızlıkları vb.
Diş sıkmaya neden olan problem saptandıktan sonra öncelikle nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılır. Diş gıcırdatmayı mekanik olarak engelleyen ya da nedeni ortadan kaldıran çeşitli ilaçlar ve plak, dolgu gibi uygulamalarla tedavi edilir.
Diş Gıcırdatma Tedavi Yöntemleri
Diş gıcırdatma tedavisinde, probleme neden olan hastalığı ortadan kaldıran ya da diş sıkma eylemine neden olan kaslarda tahribat yaratan yöntemler mevcuttur. Diş gıcırdatmanın neden olduğu diş ve eklem hasarını engellemeye yönelik çeşitli tedavi seçenekleri de söz konusudur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
İlaçla bruksizm tedavisi: Psikolojik rahatsızlıkların ya da mide probleminin neden olduğu bruksizmde ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda kas gevşetici vb. reçete edilerek hastanın diş sıkmasında azalma yaşanması sağlanabilir.
Gece plağı: Ağız ölçüsüne uygun şekilde hazırlanan gece plağı ile kişinin gıcırdatma problemi azaltılabilir. Ayrıca plak sayesinde dişlerde gıcırdatma kaynaklı tahribatların da engellenmesi mümkün olacaktır.
Diş sıkma dolgusu: Kişinin diş sıkmada kullandığı masseter kaslarını zayıflatan bir işlemdir. Çene eklemine uygulanan masseter, diş sıkma esnasında uygulanacak kuvveti düşürür. Düzenli aralıklarla yapılan masseter diş sıkma alışkanlığının ortadan kalkmasına yardım eder.
Bunların yanı sıra bölgeye yapılan çeşitli masajlarla, gece plağına benzer mantıkta çalışan aparatlarla diş sıkmanın önüne geçmek mümkündür.
Bruksizm (Diş Sıkma, Diş Gıcırdatma) Nedir?
Bruksizm nedir? Bruksizm ya da diş sıkma/gıcırdatma, kişinin uyku esnasında ya da bazen gündüz dişlerini istemsizce sıkması durumudur. Gece ortaya çıkan versiyonda çene kemiği sağa sola hareket ettirilir ve gıcırtı sesi ortaya çıkar. Bu sesin yüksekliği aile bireylerini ve kişiyi uyandırabilecek kadar güçlü olabilir. Gündüz diş sıkma ise daha çok çenenin dişler üzerine baskı uygulayacak şekilde kasılması şeklinde oluşur.
Her iki durumda da diş sıkmanın tedavi edilmesi gereklidir. Aksi takdirde diş kaybına kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkabilir. Nedeni tam olarak bilinmeyen sorunu tetikleyen bazı etmenler vardır. Bununla birlikte, özellikle gençlik ve çocukluk çağında görülen diş sıkmanın zaman içinde kendiliğinden iyileşmesi mümkün olabilmektedir.
Diş sıkma sorunu genellikle diş hekimi muayenesinde kolayca fark edilir. Masseter kaslarındaki gelişmişlik, diş yüzeyinde ortaya çıkan hasar, bazı durumlarda çene kemiği ve diş etlerindeki lezyonlarla sorun anlaşılır.
Bruksizm Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bruksizm, tedavi edilmediği takdirde kişinin ağız ve diş sağlığını, uyku kalitesini, çene eklemlerini tehdit eden bir sorundur. Bu doğrultuda, “bruksizm tedavi edilir mi”, sorusunun yanıtı “evet” olacaktır.
Bruksizm tedavi edilmezse;
- Ağızda çeşitli kistler, yaralar ortaya çıkabilir.
- Diş mineleri çatlar, diş kırılmaları oluşur.
- Dişlerde hassasiyet, nedeni bilinmeyen diş ağrısı vb. söz konusu olur.
- Boyun ve baş ağrıları meydana gelir.
- Kişide uykuyu alamama, kronik yorgunluk vb. görülür.
- Çene eklemlerinde çeşitli sorunlar görülür.
Bu nedenle hızlı şekilde teşhis ve tedavi seçeneklerine başvurmak gereklidir. Ankara bruksizm tedavisi için sıklıkla yapılan işlemlerden olan diş sıkma dolgu tedavisi kalıcı mı? Diş sıkma dolgusu kalıcı bir uygulama değildir. Yaklaşık dört-beş ay içinde dolguda erime meydana gelecektir. Ancak düzenli yapılan uygulama ile kaslardaki sıkma refleksi yok olabilir. “Diş sıkma dolgusu kaç seansta biter” benzeri bir sorunun ise kesin bir yanıtı bulunmamaktadır.
Dent Ümitköy, Ankara bruksizm tedavisi konusunda uzman hekimlerin yer aldığı bir kliniktir. Son teknoloji ekipmanlar ve alanının deneyimli hekim ve personelleri eşliğinde, güvenli ve konforlu bir diş tedavisi süreci mümkün olmaktadır. Diş sıkma tedavisi ve diğer uygulamalarımızla ilgili bilgi, randevu ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.