Diş taşı temizliği, diş ve diş eti arasında oluşan, tartar olarak da bilinen tabakanın bölgeden uzaklaştırılması işlemidir. Diş taşları müdahale edilmeden ilerlediği takdirde pek çok sorun ve hastalık oluşumuna yol açabilir.
Diş taşı temizliği bir diş hekimi tarafından ve yılda ortalama iki kez yapılması gereken bir uygulamadır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi kullanımı gibi konularda özenli kişilerde bile diş taşı oluşumu gözlemlenebilmektedir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği yapılırken, çeşitli tıbbi gereçlerden yardım alınır. Özel el aletleri, ultrasonik ve lazer cihazlar bu işlemde kullanılabilmektedir. Ayrıca diş taşlarını temizleyebilmek için bir uzmanlık gerekir, yalnızca diş hekimleri bu uygulamayı yapabilir. Çeşitli yöntemlerle diş taşı ya da diğer adıyla tartar oluşumu engellenebilse ve hafifletilebilse de evde diş taşı temizliği yapılır mı, sorusunun yanıtı ‘hayır’dır.
İşlemden önce diş hekiminin muayenesine gereksinim vardır. Uygun görüldüğü takdirde diş taşı temizleme işlemi başlatılır. Uygulama için hastaya genellikle anestezi uygulanmaz. Kişinin diş taşı yoğunluğuna ve ağız yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte işlem sırasında;
- Çeşitli aletler kullanılarak diş taşları ve plaklar diş eti çizgisinden, diş aralarından çıkartılır.
- Kök yüzeyler gibi noktalarda da diş taşı görülebilir. Bu durumda uygun şekilde işlem yapılır.
- Gerekli durumlarda diş ipleri vb. kullanılarak temizlik tamamlanır.
- Ardından diş taşlarının oluşumunu geciktiren ve dişlere parlaklık veren bir bakım yapılır.
Diş temizletmek genellikle yarım saat kadar süren, acısız bir işlemdir. Konuya dair bir rahatsızlığı olmayan kişilerin bile bu konu için muayene olması,
Diş Taşı Nedir, Temizlenmezse Ne Olur?
“Diş taşları yetersiz ağız bakımı nedeniyle oluşur” şeklinde bir algı mevcuttur. Diş taşı oluşumunu engellemek için çeşitli işlemler vardır ve ağız bakımı ve temizliğine özen gösteren kişilerde bu oluşum yavaşlayabilir. Ancak tükürük salgısının varlığı bile tek başına diş taşı oluşumuna neden olabilir. Dolayısıyla diş taşlarını tamamen engellemek mümkün değildir (Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları).
Diş taşları temizlenmediği takdirde pek çok hastalığa ve soruna yol açacaktır. Sarı ve kahverengi şekilde oluşabilen taşlar nedeniyle kişinin fiziksel görünümünün olumsuz şekilde etkilenmesi bunlardan biridir. Ayrıca;
- Diş taşları temizlenmedikçe büyür, bu da diş köklerine zarar verir.
- Oluşan taşlar, diş etlerinde çeşitli iltihaplanmalar görülmesine neden olabilir.
- Taşların diş etine verdiği zarar nedeniyle diş fırçalarken ya da bazı yiyecekleri tüketirken kanama görülebilir, hassasiyet ve diş etlerinde sızlama ortaya çıkabilir.
- Diş minesini zayıflatan diş taşları nedeniyle dişlerde çürük meydana gelebilir.
Diş Taşı Temizletme Fiyatları
Diş taşlarının ağızdan uzaklaştırılması sayesinde ağız kokusu gibi sorunlardan ve olası pek çok diş ve diş eti hastalığından korunmak mümkündür. Bu nedenle diş taşlarından kurtulmak için ayırılan bütçeyle başka masraf ve sorunlardan da uzaklaşılabilir. Diş taşı temizleme ücretleri sağladığı yarar bakımından değerlendirildiğinde uygun olarak görülebilir.
TDB’nin yayımladığı muayene ve tedavi ücretleri tarifesine göre 2023 diş taşı temizliği fiyatı tek çene KDV dahil 875 ₺’dir.
Dent Ümitköy olarak ağız ve diş sağlığınızı önemsiyoruz. Deneyimli ve güler yüzlü ekibimizle ve son teknolojik imkanlarla donanmış ekipmanımızla, tüm ağız ve diş problemlerinizde yanınızdayız.