İmplant nasıl yapılır? İmplant uygulaması çeşitli nedenlerle eksilmiş dişlerin yerine, çene kemiğine uygulanan bir eklentiyle yapılır. Çeşitli aşamaları olan zahmetli bir işlem olarak bilinmektedir. Ancak tüm aşamalar tamamlandığında hasta çene kemiğine sabitlenmiş bir diş kökü üzerindeki yeni dişine sahip olur.
İmplant nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanların detaylı bir araştırma yapması, ortaya çıkacak sonuç ve gerekli işlemlerle ilgili bilgi sahibi olması önemlidir. İmplant işlemi, iyileşme süreci uzun zaman alabilen bir uygulamadır. Hastanın bu sürece tamamen hâkim olması ve operasyonlara hem fiziksel hem de ruhsal açıdan hazırlanması gerekir. Süreç bir miktar zorlayıcı olsa da implant günümüzde oldukça sık başvurulan bir diş kaybı tedavisidir.
İmplant Diş Nasıl Yapılır?
İmplant yapımı çeşitli aşamalardan oluşur. Vidalı diş olarak da bilinen implantların yerleştirilmesi, kemik ve vücutla uyumlanması için belirli bir süre gereklidir. İşlemler genellikle bir gün içinde tamamlanabilmektedir. Ancak sonrasında müdahale uygulanan bölgenin iyileşmesi zaman gerektirmektedir.
Titanyum ve tamamen vücuda uyumlu malzemelerden yapılan implantlar çeneye yerleştirildikten sonra da işlemler devam eder. İşlemlerin mahiyeti hastanın sağlık durumuna, işlem için ayrılabilen bütçeye ve zamana, çene ve ağız yapısına ve hastanın beklentisine göre değişiklik göstermektedir. Ancak standart bir implant uygulamasının aşamaları şu şekildedir;
İlk Aşama
- Hastanın radyolojik ve fiziksel muayenesi yapılır.
- Varsa devamlı kullanılan ilaçlar ve süreğen hastalıklar yönünden hasta incelenir. Genel sağlık durumu, çene kemiği yapısı kontrol edildikten sonra ameliyat zamanı belirlenir. (Eğer çene kemiği işlem için uygun değilse, mini implant ya da kemik grefti için farklı bir prosedür başlatılmalıdır.)
- İşlem için hastaya lokal ya da genel anestezi yapılır. Çekilmesi gereken diş varsa, çekim işlemi yapılır.
- İmplantın uygulanacağı çene kemiğinde küçük bir oyuk hazırlanır ve implant bölgeye yerleştirilir.
- Diş eti ile örtülen implant, birkaç dikişle kapatılır.
İkinci Aşama
Yerleştirilen implantın çene kemiğiyle bütünleşmesi için beklenir. Bu süre kişinin sağlık durumu, yaranın iyileşme ve implantın bütünleşme hızına paraleldir ve kişiye göre değişiklik gösterir. İmplant nasıl yapılır ve implant süresi denildiğinde işlemler arasındaki bekleme süreleri de göz önüne alınmalıdır.
Hasta bu sürede, ağzında yara dokusu olduğunun bilincinde davranmalıdır. İşlemlerin yarattığı cerrahi travmalardan ve beslenmeyle doğrudan ilişkili bir işlem olduğundan, bağışıklığın da bu sürede düşebileceği göz önüne alınmalıdır. Hastanın bu doğrultuda genel sağlığına -özellikle ağız ve diş sağlığını korumaya- özen göstermesi önemlidir. İki ile altı ay arasında değişiklik gösteren bir sürede hasta, geçici dişlerle ya da yaranın durumuna göre bölge açık bırakılarak bekletilir.
Üçüncü Aşama
Bu aşamada, implanta uygulanacak kaplama için dayanak hazırlanır ve yerleştirilir. Ardından yine bölgenin iyileşmesi için beklenir. Bu bekleme süresi, pek çok parametreye bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık iki haftadır.
Dördüncü Aşama
Çene kemiği ve diş eti dokusu tamamen hazır olduğunda, yeni dişin takılması için işlemlere başlanmaktadır.
- Bu noktada, yapılacak dişin materyali seçilir, ölçü belirlenir.
- Diş, kişiye özel şekilde hazırlanır.
- Hangi tür diş kullanıldığına göre değişen şekillerde (yapıştırma, vidalama vs.) implanta yerleştirilir.
İmplant Tedavisi Fiyatları
Diş kayıpları için, implant ve köprü diş uygulamaları yapılabilir. Ancak köprü diş uygulamalarında yandaki sağlam dişlerin de yontulmasına gerek duyulur. İmplantta ise yalnızca diş kaybı olan bölgeye işlem yapılır. Ayrıca çoklu diş kayıplarında, implant destekli köprü uygulamaları da yapılabilmektedir.
İmplant tedavisi yaygınlaşmakta ve bu doğrultuda farklı implant yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Örneğin;
- İşlem süresini kısaltan ve uygulandığı bölgede daha az travmaya neden olan dikişsiz implant ya da
- Çene kemiğinin tam olarak uygun olmadığı durumlarda da kullanılabilen mini implant gibi seçenekler mevcuttur.
Ancak implant fiyatları belirlenirken tek ölçüt işlem çeşidi değildir. Türkiye’den İsveç’e pek çok ülkeden marka, implant üretmektedir. Markaların fiyat politikası, malzemelerin içerik ve kalitesi gibi durumlar fiyatları etkilemektedir. Her ne kadar belirli bir standart var olsa da fiyatlar sabit değildir.
Ayrıca implantın ve üzerindeki dişin malzemesi, uygulama yapan hekimin deneyim ve yetkinliği gibi ölçütler de fiyatları etkiler. Fiyat ve performans dengesi açısından en uygun işlemler için Dent Ümitköy’ü ziyaret edebilir, işlemler ve fiyatlarla ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.