Porselen diş, çeşitli nedenlerle tamir edilmesi gereken dişler için kullanılan bir kaplama uygulamasıdır. Ayrıca implant sonrası da porselen kaplamalar uygulanabilir. İşlem temelde kaplama alanının hazırlanması/ölçü alınması, dişin üretilmesi ve yapıştırma şeklinde üç adımdan oluşur.
Porselen diş kaplaması dayanıklı ve estetik bir uygulama olduğundan diş tedavilerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bu işlem sayesinde kişi doğal dişlerine çok benzer görünümde ve hissiyattaki kaplama dişlere sahip olacaktır. Kaplama uygulaması, diş tedavisinin diğer detaylarına bağlı şekilde birkaç hafta içinde tamamlanabilmektedir.
Porselen Diş Kaplama
Dişleriniz çeşitli nedenlerle çürüyebilir, düşebilir ya da kaybedilebilir. Aynı zamanda estetik görünümün de önemli bir parçası olarak kabul edilir. Bu noktada dişlerin onarılması veya daha estetik bir görünüm kazanması adına yapılan pek çok diş tedavi uygulaması söz konusudur. Porselen kaplama da bu uygulamaların en sık kullanılanlarından biridir.
Porselen kaplama implant tedavilerinde, diş estetiği uygulamalarında, dolgu ve kanal tedavilerinde kullanılan bir kaplama türüdür. Bu kaplama bazı ek işlemlerle ya da tek başına kullanılabilmektedir. Porselen kaplama çeşitlerinden bazıları şu şekildedir;
Porselen Lamine Diş
Genellikle ön dişler için yapılan uygulamalarda kullanılır. Yaprak porselen yahut lamina diş olarak da bilinir. Dişin bir kısmı aşındırılarak kaplama yapılır. Bu uygulama sayesinde dişlerin boyutu değiştirilebilir, kırık dişler onarılabilir.
Tam Porselen Kron
En sık çürük ya da hasarlı dişlerin onarılmasında kullanılır. Dişteki sorunlu bölge temizlenip doldurulduktan sonra bu kaplamalarla kapatılır. Böylece gerçek dişlere oldukça benzer görüntüde ve sağlamlıktaki bir yapay diş oluşturulur.
Metal Destekli Porselen Kaplama
Bu kaplamalarda porselen altında bir metal çekirdek bulunur. Böylelikle metal gücü ve dayanıklılığı, porselen malzemenin estetik görünümüyle birleştirilmiş olacaktır. Metal altyapılı porselen, köprü işlemlerinde sıkça kullanılır.
Porselen Kaplama Nasıl Yapılır?
Porselen kaplama diş yapımı, işlemin hangi amaçla uygulandığına bağlı şekilde değişiklik gösterecektir. Örneğin lamine kaplama için gereken süre ve hazırlık, dolgu diş porselen işlemi kadar uzun sürmeyebilir.
Porselen diş nasıl yapılır?
- Hasta ağız ve diş sağlığı açısından muayene edilir.
- Mevcut dişin tedavisi, aşındırması vb. tamamlanır.
- Hazırlanacak kaplama için, ağızdan ölçü alınır.
- Dişin ölçüye uygun şekilde üretim süreci başlatılır.
- Hazırlanmış kaplama diş, özel bir malzemeyle yapıştırılır.
Kaplamanın üretimi bir hafta kadar sürebilir. Bu zaman içinde hastanın yeme-içme vb. esnasında sorun yaşamaması adına gerekli görülürse geçici kaplama yapılabilir. Porselen kaplama diş yapıştırıldıktan bir süre sonra, işlemin kontrol edilmesi için hasta yeniden muayene edilecektir.
Porselen diş öncesi-sonrası, herhangi bir komplikasyon oluşmaması adına hastanın dikkat etmesi gereken hususlar söz konusudur. Bu hususlarda detaylı bilgi veren, alanında deneyimli bir diş hekimiyle sürecin yürütülmesi gereklidir. Böylece hasta uzun ömürlü ve dayanıklı bir kaplamaya sahip olacaktır.
Porselen Kaplama Ömrü Ne Kadar?
“Porselen dişin ömrü ne kadar?” sorusu bu işlemi yaptırmak isteyen pek çok kişinin merak ettiklerindendir. Porselen kaplamalar oldukça dayanıklı ve şık bir sonuç sağlamaktadır. Bununla beraber, dişin hangi alanda yapıldığı, yapılırken kullanılan yöntem gibi detaylar işlemin dayanıklılığına etki eder.
Eğer uzman bir klinikte, iyi bir işçilikle uygulanırsa ve hasta bu dişlerin bakımına özen gösterirse porselen kaplama ömrü 20 yıla kadardır. İyi bir ağız hijyenine sahip olmak, kaplamaların ömrünü uzatabilir. Dişlerin her yemekten sonra fırçalanması, diş ipi ve ağız gargarası kullanılması bunlardandır.
Dişlerin sert yiyeceklerle temas etmemesi, kabuklu kuruyemiş vb. için dişlerin kullanılmaması gerekir. Bu davranışlar porselenlerin kırılmasına ya da lamine porselenlerin düşmesine neden olabilir. Bruksizm (diş gıcırdatma) problemi de porselen kaplamalara zarar verebilecek bir davranıştır. Bu sorunun tedavisi hem porselen kaplamalar hem de diğer dişlerin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Porselen Diş Fiyatları
Porselen diş kaplama fiyatı, pek çok hastanın merak ettiklerindendir. İşlemin fiyatlarını belirleyen pek çok etken söz konusudur. Porselen diş tanesi kaç TL? Bu sorunun yanıtı da dişin hangi boyutta olduğuna, kaplama öncesi gerekli olan işleme bağlı olarak değişiklik gösterir. Bununla beraber uygulamanın yapıldığı diş kliniğinin kalitesi, fiyat politikası, işlemin aldığı süre fiyat değişikliklerine neden olabilir.
TDB tarafından belirlenen listeye göre 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olan 2023 yılı porselen (seramik) kaplama taban fiyatları şu şekildedir;
Uygulama | Fiyat (KDV Hariç) | Fiyat (%8 KDV Dahil) |
---|---|---|
İmplant Üstü Veneer Kuron (Seramik) (Abutment Ücreti Hariç) | 3.245,37₺ | 3.505,00₺ |
Veneer Kuron (Seramik) | 2.666,67₺ | 2.880,00₺ |
Laminate Veneer (Seramik) | 7.120,37₺ | 7.690,00₺ |
Tam Seramik Kuron (Metal Desteksiz) | 5.935,19₺ | 6.410,00₺ |
“Porselen mi yoksa zirkonyum mu?” Bu kaplamalar hem fiyat hem de performans açısından farklılık arz edecektir. Bu kaplamalardan hangisinin seçileceği kişiye bağlı olarak ve ancak doktor muayenesi sonrasında belirlenebilir.
Dent Ümitköy alanında uzman hekimlerle, son teknoloji ekipmanlar eşliğinde pek çok diş hekimliği uygulamasını yapmaktadır. Kaplama diş tedavileri için bize başvurabilirsiniz. Tüm tedavi işlemlerimizle ilgili detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.