Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplama metal içermeyen, porselen ve zirkonyum malzemelerle yapılan bir diş kaplamasıdır. Estetik görünümü, uygulama kolaylığı ve dayanıklılık gibi avantajları nedeniyle diş hekimliği uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Zirkonyum kaplama, insan vücuduna uyumu yüksek bir yapıdadır. Kaybedilen dişler sonrasında yapılan implantlar için kullanılabilmektedir. Estetik görüntüsü, rengi ve parlaklığı nedeniyle ön diş restorasyonlarında da kullanılmaktadır. Muayene, hazırlık, ölçü alma gibi aşamalardan sonra kaplamalar takılır ve uzun yıllar kullanılabilir.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Kaplama süreci, farklı işlemlerle birlikte gerekli olabilmektedir. Kaplama uygulaması gereken tedavi yöntemine göre kaplama uygulanmasında bazı farklılıklar söz konusu olabilir. Bu malzeme ile yapılabilen bazı tedaviler şu şekildedir;

  • İmplant diş uygulaması
  • Diş estetiği işlemleri
  • Tüm ağız protezleri

Zirkonyum diş kaplama sayesinde pek çok problemin çözülmesi mümkündür. Diş çürükleri, dişlerde oluşmuş renk değişiklikleri gibi sorunların yanı sıra tüm ağız için hareketli ya da sabit protezler için de bu malzemeyle çalışılabilir. Peki, zirkonyum diş nasıl yapılır?

Değerlendirme ve hazırlık: Bu aşama hangi işlem sonrasında diş kaplama yapılacağına bağlı şekilde değişebilir. Dişin kısaltılıp şekillendirilmesi, implantın bölgeye uyumlanması vb. bu aşamayı kapsar.

Kalıp alma: Diş ya da implantların olduğu kısımdan ölçü alınır. Kişinin diğer dişlerine benzer, yükseklik gibi sorunlar yaşamadan kullanabileceği dişler için kalıp alma aşamasında yüksek dikkat gereklidir.

Kaplama üretimi: Günümüzde sıklıkla bilgisayar destekli sistemler yardımıyla dişlerin üretim süreci tamamlanmaktadır. Bu aşamada dişin rengi ve boyutunun hatasız şekilde hazırlanması önemlidir.

Kaplamanın yerleştirilmesi: Diş hekimi, üretilen kaplamayı hastanın ağzına yerleştirir. Herhangi bir problem yoksa, zirkon diş dental yapıştırıcı ile bölgeye yerleştirilir ve işlem tamamlanmış olur.

Zirkonyum Diş Avantajları

Dişler hem fiziksel sağlığın hem de estetik bir görünümün önemli unsurlarındandır. Beslenme, konuşma gibi temel aktiviteler için olan önemlerinin yanı sıra kişinin sosyal ilişkilerinde de belirgin bir role sahiptir. Bu nedenle herhangi bir problem oluştuğunda çok zaman kaybetmeden diş yaptırma, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığının stabil kalmasını sağlayacaktır.

Kaplama fiyatları, malzeme kalitesi ve diğer pek çok unsura bağlı şekilde değişiklik gösterir. Uygun fiyatlı bir kaplama malzemesi olmamasına karşın zirkonyumun kaplamalarda sıkça tercih edilmesinin bazı belirgin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Zirkonyum oldukça sert bir malzemedir, kırılma, aşınma gibi sorunlara karşı dirençlidir.
  • Işığı geçiren, doğal dişlere benzeyen bir yapıdadır. Estetik diş hekimliğinde kullanılabilir.
  • Diş etleriyle uyumlu olduğundan işlem sonrası alerji vb. oluşma riski oldukça düşüktür.
Zirkonyum Kaplama
  • Isı geçirmeyen bir yapıya sahiptir. Bu sayede hastada sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşmaz.
  • Metal destek vb. barındırmaz ve zirkonyum diş yaptıranlar tat değişikliği yaşamaz.
  • Renk değişimi riski oldukça düşüktür, rengi ve görünümünü uzun yıllar boyunca koruyabilir.

Zirkonyum Diş Zararlı Mı?

Zirkonyum malzeme ile diş yaptırmayı planlayan pek çok kişi, bu uygulamanın zararlı olup olmadığını merak etmektedir. Uzun yıllar boyunca kullanılması planlanan ve ağız içine yerleştirilecek olan malzemenin kalitesi, oldukça önemli bir husustur.

Zirkonyum diş kaplama, sağlığı tehlikeye sokacak herhangi bir bilinen riske sahip değildir. İmplant diş modelleri içinde sıklıkla tercih edilen, ön diş kaplama vb. için estetik açıdan avantajlara sahip bir malzemedir. Zirkonyum dioksit maddesinin saflaştırılmasından elde edilir. Diş porselen uygulamalarında da bu malzemeyle karşılaşmak mümkündür.

Vücuda yüksek seviyelerde uyum sağladığı bilinmektedir. Alerjik reaksiyon gibi sorunlarla karşılaşılma ihtimali oldukça düşüktür. Bununla birlikte bazı problemlerle karşılaşma ihtimali düşük de olsa söz konusudur. Bu riskler genellikle uygulama hataları vb. kaynaklıdır ve şu şekilde sıralanabilir;

  • Diş hassasiyeti: Genellikle kısa süre içinde kendiliğinden geçen ve pek çok diş hekimliği uygulamasında ortaya çıkabilen bir sorundur.
  • Diş eti sorunları: Kaplamanın yanlış uygulanması diş etlerinde kanama, iltihaplanma gibi problemlere yol açabilmektedir.
  • Ağızla uyumluluk sorunu: Doğru ölçüyle yapılmayan kaplamalar, ağız içinde rahatsızlık ve dişlerde ağrı oluşumuna yol açabilir.
  • Kırılma, çatlama vb.: Zirkonyum dayanıklı bir madde olsa da sert yiyecekler ya da diş gıcırdatma sonrası kırılma vb. olabilir.

Zirkonyum Diş Ömrü Ne Kadar?

Diş kırıklarında, implant tedavisinin sonunda ya da protez diş uygulamaları için zirkonyum kullanımı oldukça yaygındır. Bu malzeme pek çok avantajı nedeniyle hem ön dişler hem de azı dişler için sıklıkla kullanılmaktadır. “Zirkonyum diş kaplama kalıcı mı?” sorusunun yanıtı “evet” şeklinde verilebilir. Bu malzeme dayanıklılığı, sararma vb. sorunlarının oluşmaması nedeniyle uzun yıllar boyunca ağızda kalabilmektedir.

Yaklaşık 10-15 yıl kullanılması mümkün olan zirkonyum diş ömrü için bazı belirleyici faktörler mevcuttur. Bu süre boyunca kullanılabilmesi için gerekli koşulları şu şekilde sıralamak mümkündür;

Ağız bakımı ve hijyenine dikkat etmek

Diş hekimi kontrollerini aksatmamak

Dişlere güç uygulamaktan kaçınmak

Sağlıklı bir beslenme düzeni edinmek

Ağız bakımı ve hijyenine dikkat etmek

Diş hekimi kontrollerini aksatmamak

Dişlere güç uygulamaktan kaçınmak

Sağlıklı bir beslenme düzeni edinmek

Bunun yanı sıra işlemin uygulandığı klinik ve uygulayıcı hekim de önemli unsurlardandır. Dikkatli özenli bir şekilde üretilen ve uygulanan dişlerin kalıcılığı oldukça yüksek olacaktır. Bu noktada zirkonyum diş fiyat araştırmasının yanı sıra hekimin deneyimi ve kullanılan teknolojinin de önemsenmesi gereklidir.

Dent Ümitköy aracılığıyla, uzman ve güler yüzlü bir ekiple kaplama diş uygulamalarını ve diğer pek çok işleminizi güvenle yaptırabilirsiniz. “Zirkonyum diş fiyatı ne kadar?” gibi soruların yanıtını almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.