Bruksizm

Bruksizm dişleri sıkma, gıcırdatma vb. şekilde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hem gece hem gündüz yaşanabilir ancak uyku esnasında daha sık ortaya çıkar. İleri bruksizm vakalarında kişi kendi diş gıcırdatma sesine uyanabilir, gıcırdatma esnasında uygulanan baskı nedeniyle dişler kırılabilir.

Bruksizm nedeniyle çene ve diş yapısında bozulmalar ortaya çıkabilir. Kişinin çenedeki ilgili kası fazla geliştiği için yüz hatlarında değişiklik ortaya çıkar. Ayrıca bruksizme uyku bozuklukları da eşlik edebilir. Baş ağrısıyla uyanma, çene ağrısı vb. nedeniyle yaşamı olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bruksizmin nedeni tam olarak belirlenememektedir ancak özellikle başlangıçta stres önemli bir tetikleyicidir.

Bruksizm
Bruksizm

Bruksizm Nedir?

Halk arasında bruksizm diş sıkma olarak da bilinmektedir. Uykuda ya da gündelik yaşam içinde kişinin nedensiz şekilde diş sıkma ya da gıcırdatma gibi eylemlerde bulunması durumudur. Bu durumun sonucunda diş ve çene kemiğinde ortaya çıkabilen ciddi komplikasyonlar söz konusudur. Dış sıkma ve gıcırdatma problemi olan bireylerde buna bağlı olarak çene ve baş ağrıları oldukça sık görülür.

Diş gıcırdatması gece (nokturnal) ve gündüz (diurnal) farklı formlarda ortaya çıkabilmektedir. Gece yaşanan bruksizmde kişi dişlerini kenetleyerek birbiri üzerinde kaydırma ve bunun sonucunda da gıcırdatma eğilimindedir. Gündüz ise daha çok çenenin sıkılması ya da dişlerin birbiri üzerinde baskı oluşturacak şekilde tutulması şeklinde görülebilir.

Özellikle gece bruksizminin olumsuz sonuçlarından birisi uyku bozukluğudur. Diş sıkma problemine sahip kişilerde horlama, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma riski toplum genelindekinden daha fazladır. Ayrıca bu rahatsızlık kişinin uyku kalitesinin azalmasına neden olabilir. Hafif diş gıcırdatması olan kişilerde bu durum daha nadir ve özellikle gece ortaya çıkar. İlerlemiş vakalarda ise kişi hem gündüz hem de gece fark etmeden dişlerini sıkabilir.

Kişinin uyku kalitesini, sosyal ve gündelik yaşamını etkileyebilen
Ağız ve diş yapısında, çene eklemlerinde sorunlara neden olan
Dişlerin kırılmasına, çatlamasına ya da dolguların düşmesine yol açabilen
Çene kaslarının ölçüsüz büyümesine neden olarak yüzün şeklinde değişiklik meydana getirebilen ciddi bir rahatsızlıktır
Diş Beyazlatma

Bize Ulaşın

İletişim ve Hizmet Sayfaları Formu TR

Diş Sıkma Belirtileri

Bruksizmin yalnızca gece yaşandığı durumlarda kişi bu sorunu uzun bir süre fark etmeyebilir. Bununla birlikte dişlerini birbirine sürterek çıkardığı ses aile bireyleri vb. tarafından kolayca duyulabilecek kadar yüksek olabilmektedir. Ortaya çıkan sesler dışındaki belirtiler genel olarak şu şekildedir;

Artan diş ağrısı
Diş yüzeyinde çatlama, kırılma vb. görülmesi
Sabahları başta ve boyunda ağrı ile uyanmak
Dişlerin aşınmış olması
Kulakta nedeni bulunamayan ağrı
Çenenin kilitlenmesi, kasılması vb. semptomlar
Uyku bozukluğu ve sorunları
Çene hizasının değişmesi, bozulması
Diş Sıkma Belirtileri

Bunların dışında da çeşitli bruksizm belirtileri mevcuttur. Kişinin çene eklem yapısına, kaslarının gücüne ve diş sağlığına bağlı şekilde belirtiler farklı şekilde görünebilir. Bu sorunlardan bir veya birkaçı görüldüğünde kişinin bir diş doktoru tarafından muayene edilmesi, bruksizm nedenleri tespit edilerek uygun şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Bruksizm Nedenleri

Diş gıcırdatma neden olur? Toplum genelinde yaygın şekilde rastlanan bruksizmden mustarip kişiler tarafından bu soru sıklıkla yöneltilmektedir. Bruksizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte genetik faktörlerin, fizyolojik ve psikolojik çeşitli durumların diş sıkma sorununa yol açabildiği bilinmektedir. Ayrıca parkinson hastalığı bulunanlar diş gıcırdatma açısından daha fazla riske sahiptir. Bruksizmin olası nedenleri şu şekildedir;

Anksiyete
Öfke
Stresli yaşam
Parkinson ve demans
Reflü
Epilepsi
Genetik yatkınlık
Uyku problemleri
Aşırı kafein tüketimi
Beslenme yetersizliği

Bunların yanı sıra bazı ilaçlar yan etki olarak diş sıkma probleminin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı da diş gıcırdatma için olası risk faktörlerindendir. Ailede diş sıkma öyküsü bulunanlarda bu sorun daha sık görülmektedir. Ayrıca özellikle gençlik döneminde görülen diş gıcırdatma sorunu yaş ilerledikçe azalma eğilimi gösterir.

diş sıkma tedavisi

Diş Sıkma Tedavisi

Bruksizm probleminin çeşitli tedavi yöntemleri ile önlenmesi ya da semptomların azaltılması mümkündür. Bunun yanı sıra, diş sıkma nedeniyle ortaya çıkan problemlerin de tedavi edilmesi gerekir. Zira dişlerde oluşan tahribat çürüklere, iltihaplanmaya, kurtarılamaz durumdaki vakalarda kişide eksik dişler oluşmasına neden olacaktır.

Bruksizm tedavisinde kullanılan yöntemler nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik olabilir. Ancak problem, tespit edilemeyen nedenlere bağlıysa yalnızca diş sıkma durumunun engellenmesine yönelik uygulamalarla kişinin rahatlaması sağlanır. Bu yöntem ve uygulamalardan bazıları şu şekildedir;

Bruksizmin tedavisinde kullanılan kas gevşetici, dopamin ajanı gibi içeriklere sahip ilaçlar mevcuttur. Kişinin rahatlamasını sağlayacak yiyecek ve içecekler, yoga ve nefes egzersizleri gibi kas gevşetici etki gösterebilen fiziksel aktiviteler de ilaç tedavisine başlanmadan önce denenebilir. Yahut ilaçların etkisini güçlendirmek için kullanılabilir.

Eğer reflü kaynaklı bir diş sıkma mevcutsa, buna uygun ilaçlarla hastalık tedavi edildiğinde sorun ortadan kalkabilir. Tespit için bir diş hekimine ve kesin tanı ve tedavi uygulamasında da gastroenteroloji doktoruna başvurmak gerekir.

arasında stres ve psikiyatrik problemler öne çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar, mental problemleri bulunan ya da sınav vb. gibi stresli bir dönemden geçen kişilerde bu sorunun daha sık görüldüğünü göstermektedir. Kaygı, stres ve anksiyete ile baş edebilmek için psikolojik destek almak kişiyi psikolojik açıdan rahatlatarak diş sıkmayı engelleyebilir. Ayrıyeten bir hekim kontrolünde alınacak psikiyatrik ilaçlarla da çene ve diş sıkmanın önlenmesini sağlayabilir.

Bruksizm Tedavisi Fiyatları Hakkında Bilgi Almak İçin

Gece Plağı

Diş sıkma sorunun yol açtığı zararı azaltmaya yönelik tedavi yöntemleri arasında gece plağı vardır. Özellikle yalnızca gece oluşan gıcırdatma sorunun dişlere zarar vermesi bu sayede engellenebilir. Gece plağı uygulamasının aşamaları şu şekildedir;

Diş hekimi, dişlerin üzerine uyguladığı malzemeyle kalıp çıkarır.
Diş ve çene kalıplarına uygun şekilde diş plağı hazırlanır.
Hazırlanan plaklar, diş hekiminin yönlendirmesine uygun şekilde dişlere takılır.
Plağın her gece takılması gerekir. Gerekli durumlarda plağın gün boyunca takılması da mümkündür.

Gece plağı kullanılarak diş gıcırdatma nedeniyle oluşan iltihaplanma, diş minesi aşınması, çene kayması gibi sorunlar önlenmiş olur. Bruksizm tedavisinde kullanılacak diş plağı sayesinde yaklaşık 21 günlük uygulama sonrasında diş gıcırdatma problemi ortadan kalkabilir. Uygulanan plaklar, diş gıcırdatma refleksinin körelmesini ve kasların zayıflamasını sağlayabilir

Bruksizm

Diş Sıkma Dolgusu

Bruksizmin önleyici tedavi uygulamalarından birisi, halk arasında çene dolgusu, diş sıkma dolgusu vb. şeklinde bilinen masseter dolgusudur. İşlem, diş sıkma nedeniyle çok gelişmiş ve güçlenmiş masseter kaslarının dolgu ile zayıflatılması şeklinde uygulanır. Diş sıkma dolgu sayesinde azalır ve zamanla kasların zayıflaması, refleksin kas hafızasından silinmesiyle ortadan kalkabilir.

“Bruksizm nedir ve tedavisi nasıl olmalıdır” noktasında, sorunla baş etmeye çalışan pek çok hasta çene dolgusunu araştırmaktadır. Diş gıcırdatma uzun vadede, tıpta masseter denilen çene çiğneme kaslarının güçlenmesine neden olur. Bu da dokularda oluşacak yıkıcı etkiyi, diş ve çenedeki tahribatı artırır. Diş sıkma sonucunda güçlenen kaslar dışarıdan görünür hale gelebilir.

Dolgu ile çene kasları etkisiz hale getirilerek diş sıkmanın önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda oluşan sert yüz hatları kasların hareketini kısıtlayıp zaman içinde zayıflamasına neden olan durum giderilmiş olur.

Diş sıkma dolgusu şu şekilde uygulanır;

Hekim muayenesinin ardından çenedeki kasların üzerine dolgu yapılır.
Oldukça kısa süren ve ağrısız bir işlemdir.
İşlemden yaklaşık bir hafta sonra bölgedeki kaslar dolgu nedeniyle kullanılamaz hale gelir.
Yaklaşık dört aylık periyotlarla uygulanan dolgu, uzun vadede çene kaslarının zayıflamasını sağlar ve diş sıkma refleksini ortadan kaldırabilir.

Bruksizm Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bruksizmin oldukça ciddi sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Tedavisi de bu nedenle oldukça önemlidir. Tedavi edilmemiş ve ilerlemiş diş sıkma vakaları sonucunda;

Dişler ileri derecede aşınabilir ve pulpa denilen canlı doku ortaya çıkabilir.
Damak ve çene içinde kistler, iltihaplı yapılar oluşabilir.
Diş kırılması, çürüme ve buna bağlı diş kayıplarının oluşması söz konusu olabilir.
Diş boyunda aşınma kaynaklı eşitsizlikler nedeniyle yeme ve içmede sorunlar görülebilir.
Oluşan semptomlar estetik sorunlara yol açar.
Çene kayması, konuşma bozukluğu görülebilir.
Dişlerde aşırı hassasiyet oluşur.
Ağız içi yaralar meydana gelebilir.

Bruksizm Egzersizleri

Bruksizmin yol açtığı diş, çene, baş ve boyun ağrılarını azaltmaya yönelik çeşitli egzersizler mevcuttur. Bu sayede bölgenin rahatlaması ve gevşemesi, ağrıların azalması mümkün olabilir. Bruksizme iyi gelen egzersizlerden birkaçı şu şekildedir;

Yüz Basınç Egzersizi

Yüzün her iki yanına eller konulur.

Dişler sıkılarak yüzdeki sertleşmiş kaslar tespit edilir.

Bu sert alanlara yaklaşık beş saniye basınç uygulanır.

Fasya Gevşetmesi

Masseter kası dişler sıkılarak tespit edilir.

Çeneden şakaklara kadar sert bir şekilde masaj uygulanır.

Ardından aynı masaj ters istikamette sürdürülür.

Çene Esnetme

Baş parmak çenenin altında tutulur.

Çene açılarak parmağa baskı uygulanır.

Bu şekilde birkaç saniye kalınır ve uygulama gün içinde tekrar edilir.

Gün içinde bu masajları tekrarlayarak ağrı ve diğer semptomları azaltmak mümkündür. Egzersizler sayesinde bruksizmin yol açtığı sorunlar azalabilir, hafif diş gıcırdatma vakalarında iyileşme ortaya çıkabilir. Bu egzersizler tek başına özellikle ileri seviyedeki bruksizmin tedavisinde yeterli değildir.

Gerekli tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmış kişilerde bruksizmin azaldığı ve bir noktada tamamen sonlandığı bilinmektedir. Diş gıcırdatma sonucunda sosyal ve özel yaşam, sağlık ve ruhsal denge olumsuz şekilde etkilenir. Bu nedenle hastalık fark edildiği andan itibaren tedavi süreci başlamalıdır.

Dent Ümitköy ailesi, bruksizm ve diğer pek çok problemin çözümü için çalışmalar yürütmektedir. Deneyimli ve güler yüzlü kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla öne çıkan Dent Ümitköy’e, tüm ağız ve diş sağlığı problemleriniz için başvurabilirsiniz.