Diş Kaplama

Diş kaplama, estetik ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarında sıkça başvurulan bir işlemdir. Bu kaplamalar çeşitli nedenlerle kullanılamaz hâle gelmiş dişlerin ya da implantların üzerine yerleştirilir. Kaplama dişler, görünüm ve işlev açısından doğal dişlere oldukça yakın yapıdadır.

Diş kaplama işlemi, porselen, zirkonyum, kron gibi malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Bu malzemeler fiyatları, görünümleri, işlevsellikleri doğrultusunda kullanım alanına sahiptir. Ön dişler için daha saydam özellikleri öne çıkan, azı dişlerdeyse direnç ve dayanıklılığıyla bilinen malzemeler daha sık kullanılır. Bununla birlikte tüm dişlerde kullanımı uygun malzemeler de mevcuttur.

Diş Kaplama

Kaplama Diş

Dişler çeşitli nedenlere bağlı olarak çürüyebilir, düşebilir ya da kırılabilir. Bu durumda dişleri işlev ve görünüm açısından geri kazandıran çeşitli diş hekimliği uygulamaları söz konusudur. Bu uygulamaların pek çoğunda diş kaplaması kullanılmaktadır. Diş kökleri korunarak yapılan kanal ve dolgu işlemlerinden ya da diş köprüsü, implant uygulamalarından sonra kaplamalar bölgeye yerleştirilir. Bu kaplamalar hem görünüm itibariyle hem de yeme-içme ve konuşma fonksiyonlarındaki rolleriyle doğal dişlere yüksek derecede benzerdir.

Dişlerini kaplatmak isteyen ya da protez, implant vb. sonrası yeni dişlerine kavuşacak kişilerin dikkat etmesi gereken bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • İşlemi yapacak hekimin bu alandaki deneyimi,
  • Kaplama üretilirken kullanılacak teknoloji,
  • Kaplama malzemesinin kalitesi ve kullanışlılığı,
  • İşlemin yapıldığı kliniğin hijyen ve donanımı.

Kaplamalar sayesinde kişinin hem estetik hem de sağlık açısından kaybı olmadan yeni dişlere kavuşması mümkün olmaktadır. Protez ya da köprü uygulamalarından diş boylarının eşitlenmesine dek pek çok alanda bu işlemden yararlanılmaktadır. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde uygulama süreleri kısalmış, maliyetler azalırken kalite ve kalıcılık artmıştır.

Dişte Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaybından, çürükler ya da dişlerdeki estetik sorunlardan şikayetçi pek çok kişi “kaplama diş nasıl yapılır” benzeri soruların yanıtını aramaktadır. Bilinmesi gerekir ki, kaplama için belirlenmiş tek bir uygulama şekli mevcut değildir. Hastanın maddi imkanları, çoklu ya da tek diş kaplama yapılacak olması, kaplama diş çeşitleri vb. işlemin detaylarını etkileyebilir. Bununla birlikte temelde kaplama uygulamaları şu şekilde yapılmaktadır;

  • Diş hekimi, hastanın durumunu değerlendirir ve işleme uygun olup olmadığını kontrol eder.
  • Bölgenin kalıbı alınır, buna uygun boyut ve özelliklerdeki kaplamalar laboratuvarda üretilir.
  • Gerekli durumlarda, hastanın yeme-içme vb. için kullanabileceği geçici kaplamalar takılır.
  • Laboratuvarda hazırlanan kaplama kontrol edilir, hastanın ağzına yerleştirilir ve yapıştırılır.
  • Hastanın dişleriyle ve diş etiyle uyumlu bir kaplamaya sahip olduğuna dair muayene yapılır.

Hasta eğer implant kaplama sürecindeyse, implantın iyileşme süreci vb. beklenir. Kron köprü gibi bir uygulama söz konusuysa, yine sürecin bu işleme uygun şekilde ilerlemesi sağlanır. Böylece uzun süre kullanılabilen ve kişinin kendi dişleri kadar sağlam yapay dişlere kavuşması mümkün olur.

1 Kaplama Diş Ne Kadar Sürer?

Kaplama uygulamalarıyla ilgili, nasıl yapılır sorusu ve kaplama fiyatları dışında en sık merak edilenlerden biri de uygulamanın süresidir. Uygulama süresinin pek çok etkene bağlı olarak değişiklik göstereceği bilinmelidir. Kaplama ön dişlere ve azı dişlere, tekli, çoklu yapılabilir. Ayrıca zirkonyum, porselen kaplama gibi çeşitleri söz konusudur. Tüm bu detaylara bağlı olarak işlem süreleri değişiklik gösterir. Kanal tedavili, kırık ya da “Çürük diş kaplaması nasıl yapılır” gibi soruların yanıtları farklı olacaktır. Kaplama uygulamasının farklı aşamalarında gerekli süreler ortalama olarak şu şekildedir;

  • Diş kökünün şekillendirilmesi, kırk dakikalık bir işlemdir.
  • Ardından on dakika içinde kalıp alınır ve diş üretimi başlar.
Diş Kaplama
  • Üretim süreci genellikle bir hafta içinde tamamlanabilir.
  • Kaplama yerleştirme-yapıştırma ise yaklaşık on dakikadır.

Dolayısıyla tek diş kaplama için en az iki seans gereklidir. İlk seansta mevcut sorunlar çözülerek hastanın diş ölçüsü alınır ve sonraki işlem yalnızca yapıştırma ve kontrol için gereklidir. Bu adımlardan sonra ise yeterli bir ağız bakımı ile uzun yıllar boyunca kaplamaların kullanılabilmesi mümkün olur.

Kaplama Diş Çeşitleri

En iyi diş kaplaması hangisi gibi soruların tek bir yanıtı yoktur. Azı dişler ya da ön dişler, çürük ya da implant uygulaması sonrası kullanılacak kaplamalar ve işlem detayları birbirinden farklı olabilir. Bazı kaplama diş türleri şu şekildedir;

Porselen Kaplama: Doğal görünümü nedeniyle tercih edilmektedir. Bununla birlikte bu kaplamalar çok dayanıklı değildir. Azı dişlerde bu nedenle tercih edilmezler.

Metal Kaplama: Dayanıklı yapıya sahiptir ancak estetik olarak iyi görünmez. Estetik olmayan görünümü ve metal alerjisi riski nedeniyle kullanım alanı sınırlıdır.

Zirkonyum Kaplama: Zirkon kaplamalar, son dönemin en popüler uygulamalarındandır. Hem dayanıklı hem de şık olması nedeniyle pek çok kişi zirkonyum diş yaptırmaktadır.

Dent Ümitköy, alanında yetkin, güler yüzlü kadrosu ve son teknoloji ekipmanlarıyla pek çok diş uygulamasını yapmaktadır. Diş kaplamaları, implant uygulamaları, gülüş estetiği ve diğer diş tedavileri için Dent Ümitköy’e başvurabilirsiniz. “Diş kaplama fiyatı ne kadar” benzeri sorular ve randevu için bize ulaşabilirsiniz.