Koklear implant biyonik kulak ismiyle de bilinen ve ileri seviyedeki işitme kayıplarının tedavisinde kullanılan bir tedavidir. Bazı durumlarda ses neredeyse tamamen işitilemez haldedir. Bu tür durumlarda işitme cihazları işe yaramayacağından implant yöntemi tercih edilir.
Koklear implant fiyatları, kullanılacak implant sayısı, implantın markası ve uygulamanın gerçekleştirileceği merkez başta olmak üzere belli kriterlerden etkilenmektedir. Başarıyla tamamlanan bir biyonik kulak ameliyatı sonucunda kişiye duyma yetisi kazandırılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde kişinin implant masraflarını karşılamaktadır. Bu amaçla sağlık kurulu raporuna ihtiyaç duyulmaktadır.
Koklear İmplant Nedir?
Koklea implantı nereye yerleştirilir? Bu implant, isminden de fark edileceği üzere iç kulaktaki koklea adlı bölüme yerleştirilmektedir. Koklea, iç kulakta yer alan ve salyangoz olarak da bilinen, spiral şekilli işitme bölümüdür. Kulağın bu kısmı, basınç dalgalarını elektriksel sinyallere çevirerek çalışmaktadır. Bu sinyaller beyne iletilmekte ve beyinde anlamlandırılmaktadır.
Biyonik kulak ameliyatı, çok ileri seviyede duyma kaybı yaşayan insanlar için bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Kulaklarımız sesi, belli bir organizasyonla iletmektedir. Mesela kulak kepçesi, dışarıdan gelen ses dalgalarını toplar ve bunları kulak kanalına gönderir.
Üzengi nedir? Orta kulakta; çekiç, örs ve üzengi adında üç küçük kemik yer almaktadır. Bu kemikçikler, ses dalgalarını basınç dalgalarına dönüştürmektedir. Bu dalgalar iç kulakta koklea adı verilen yapıya iletilir. Koklea çeşitli durumlardan ötürü hasar görebilir ve işlevini yerine getiremeyebilir. Biyonik kulak da bu tür durumlarda gerçekleştirilen bir operasyon olarak öne çıkmaktadır.
İmplant Nedir?
İmplant, yerine koyma tedavilerinde uygulanan bir materyaldir ve aynı zamanda bazı tedavilerin de ortak adıdır. Örneğin diş implantlarında temel hedef, eksik dişin yerine konulmasıdır. Bu implantlar genellikle titanyum adı verilen sağlam bir materyalden üretilmektedir. Titanyum vida, bir dişin kökü gibi işlev yapmaktadır. Vidanın üzerine daha sonra eklenecek olan protez ise taç görevini üstlenmektedir.
Diş implantı sonucunda hem estetik hem de işlevsel yeni bir dişe kavuşmak mümkün olmaktadır. Koklea implantında ise kokleanın işlevlerini yerine getirebilecek bir implant yerleştirilmektedir. Böylece işitmeye yönelik sinyaller yeniden beyne iletilebilecek ve kişi duyabilecektir.
İşitme cihazı mı implant mı? Eğer duyma kaybınızın seviyesi ağırsa ve işitme cihazı işe yaramıyorsa, koklea implantı önerilmektedir. İmplant fiyatları cihazın üreticisi ve kalitesi gibi faktörlerden etkilenebilmektedir.